четверг, 4 сентября 2014 г.

Власть меняется, коррупция остается...


Статья дополнена ответом ГПСУ от 21.01.2015 (см. внизу статьи).
Недавно столкнулся с не очень приятным явлением: украинские пограничники на границе с Крымом цепляются ко всем парням возрастом 18+ (не знаю на каком возрасте останавливаются) при этом начиная рассказывать: "Вы подлежите мобилизации/призыву", пугают надуманными статьями и в случае если Вы только чуть-чуть запаниковали или испугались тактично подводят Вас к тому, что им нужно дать немного денег, желательно в валюте.
Есть много факторов которыми некоторые люди пытаются оправдывать их поведение: граница с аннексированной территорией (кто-то может сказать: "нечего туда вообще ездить"), часть взяток идет якобы на АТО и т. д. Но по сути ни что не оправдывает коррупции, пусть их цели будут даже благими - коррупционными схемами они достигаться не должны! Ещё больше меня злит и раздражает сбор денег по стране через государственных служащих: раньше это была просто дань, когда каждое подразделение/орган должны были перечислить в Киев определенную сумму за определенный период, потом дань стала собираться на антимайдан и беркут, а теперь власть и условия сменились и собирают якобы на АТО... Меняют название, а суть остается одной: незаконно собрать побольше денег (зачастую беря взятки за серьезные правонарушения и отпуская правонарушителей) и отправить их в Киев, где они оседают в личных и партийных карманах. 


А теперь конкретно по границе с Крымом: возмущению от поведения пограничников не было предела. Нагло и с враньём требуют взяток. В ту ночь я обдумывал миллион разных решений этой проблемы, составлял в уме текст заявлений в прокуратуру и милицию, думал что и как можно ещё сделать. К утру решил, что наиболее рационально в данном случае будет правовое информирование граждан о их правах и о правах сотрудников пограничной службы (ведь по сути они всего лишь пользуются незнанием граждан). Перечитав пару десятков законов и понимая, что не только я, но и сами пограничники не знают всех НПА в данной сфере я составил список интересующих меня вопросов и воспользовавшись правом граждан на доступ к публичной информации отправил запрос в Государственную пограничную службу Украины. Скан копию данного запроса прикрепляю для наглядности и в качестве примера:
Запит про доступ до публічної інформації до ДПСУ.
Запит про доступ до публічної інформації до ДПСУ.
В верхнем правом углу указывается ФИО, ниже Ваш адрес (в случае запроса почтой - почтовой или, соответственно, в случае запроса по электронной почте - электронный), и ещё ниже номер телефона. На самом деле официальные запросы - очень большая сила, поэтому чуть позже посвящу им отдельную статью.

И так, спустя 3 рабочих дня я получил сканированный ответ с подписью "Першого заступника Голови Державної прикордонної служби України - директора Департаменту охорони державного кордону" - должность звучит внушительно и должна быть авторитетной для рядовых пограничников.  К сожалению разделительная способность их сканера не очень велика, гружу в оригинале: 
Відповідь ДПСУ на запит про доступ до публічної інформації.
Відповідь ДПСУ на запит про доступ до публічної інформації.
Відповідь ДПСУ на запит про доступ до публічної інформації.
Відповідь ДПСУ на запит про доступ до публічної інформації.
Відповідь ДПСУ на запит про доступ до публічної інформації.
Відповідь ДПСУ на запит про доступ до публічної інформації.
Для граждан существует правило: разрешено все, что прямо не запрещено законом. В случае же с поведением должностных лиц пограничной службы действует обратное правило: запрещено все, что прямо не разрешено законом.  Т.е. они имеют право проводить только те действия, которые прямо указаны в законе. Если подытожить и немного расширить полученный ответ выходит: 
ст. 7 ЗУ "Про прикордонний контроль" - Уповноважені службові особи прикорднонної служби мають право: 

1) перевіряти паспортні та інші документи з метою встановлення їх дійсності та приналежності відповідній особі. При цьому з'ясовується наявність або відсутність підстав для тимчасової відмови особі у перетинанні державного кордону;
2) використовувати технічні засоби контролю для пошуку ознак підробкиознак підробки у документах, здійснювати пошук у базах даних, а також за результатами оцінки ризиків проводити опитування осіб, які прямують через державний кордон;
3)проводити повторну перевірку документів осіб, які перетинають державний кордон з урахуванням результатів оцінки ризиків;
4) у випадках визначених законодавством перевіряти наявність підтверджуючих документів на право перетину державного кордону України.

4 пункт может вводить в заблуждение, что пограничники действительно имеют право (по их словам) требовать и проверять приписное и военные билеты. Однако в Законі України "Про прикордонний контроль є роз'яснення, що підтверджуючими документами є: документи, що підтверджують факт туристичного обслуговування, навчання, стажування, працевлаштування, лікування в Україні, бронювання або оплату житла, харчування в Україні та повернення до держави свого громадянства або постійного місця проживання, або до третьої держави (у разі необхідності - інші документи, що підтверджують мету та умови перебування в Україні); кроме того согласно ответу уважаемого заместителя Главы Государственной пограничной службы Украины: мобілізаційні заходи не впливають на порядок здійснення прикордонного контролю й обмежень для чоловіків віком від 18 до 50 років не передбачено". В таком случае руководствуемся ст. 2 Закона України "
Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України" и ст. 2 Постанови Кабінету Міністрів від 27.01.1997 "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України" где дан четкий перечень документов которые дают право на въезд и выезд из Украины:
"-паспорт громадянина України для виїзду за кордон;
-проїзний документ дитини;
-дипломатичний паспорт;
-службовий паспорт;
-посвідчення особи моряка."
Про военный билет, как видим, здесь ни слова.
Теперь стоит поговорить о Ваших правах. В соответствии с ответом уважаемого Главы Государственной пограничной службы Украины Вы имеете право:
- отримувати усні роз'яснення в разі тимчасової відмови у перетинанні державного кордону;
- отримувати інформацію про мету здійснення контролю другої лінії (заходи щодо додаткового вивчення наявності законних підстав для перетинання державного кордону України), звертатись з проханням назвати прізвища або службові особисті номери уповноважених службових осіб прикордонної служби України;
- бути усно повідомленними про мету поглибленної перевірки документа;
Кроме того, как нам ответил господин Шиполин П. А.: в законе не предусмотрено ограничений по записи общения с пограничниками во время проведения пограничного контроля и личных собеседований. Т. е. чувствуя неладное включаете камеру/диктофон и сказав пограничнику, что будете записывать смело это делаете. Если он возражает - говорите, что в законе не предусмотрено ограничений по записи, если не хочет чтобы Вы снимали его лицо - не снимайте, просто пусть скажет Вам на камеру/или диктофон свою фамилию и служебный личный номер. Пограничники могут сказать, что нельзя снимать без разрешения пункт пропуска через границу и будут совершенно правы, но если вы делаете это внутри поезда, либо записываете разговор на диктофон - никаких ограничений для Вас нет!
Запомните, что есть всего 8 оснований для того, чтобы Вас не пропустили через нашу границу и все они указанны в ст. 6 ЗУ "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України":
1) він обізнаний з відомостями, які становлять державну таємницю, - до закінчення терміну, встановленого Законом України "Про державну таємницю"
2) діють неврегульовані аліментні, договір
ні чи інші невиконані зобов'язання - до виконання зобов'язань, або розв'язання спору за погодженням сторін у передбачених законом випадках, або забезпечення зобов'язань заставою, якщо інше не передбачено міжнародним договором України; 

3) стосовно нього у порядку, передбаченому кримінальним процесуальним законодавством, застосовано запобіжний захід, за умовами якого йому заборонено виїжджати за кордон, - до закінчення кримінального провадження або скасування відповідних обмежень; 

4) він засуджений за вчинення кримінального правопорушення - до відбуття покарання або звільнення від покарання; 

5) він ухиляється від виконання зобов'язань, покладених на нього судовим рішенням, рішенням іншого органу (посадової особи), - до виконання зобов'язань; 

6) він свідомо сповістив про себе неправдиві відомості - до з'ясування причин і наслідків подання неправдивих відомостей; 

7) щодо нього подано цивільний позов до суду - до закінчення провадження у справі; 

8) він перебуває під адміністративним наглядом міліції - до припинення нагляду.



Этот перечень исчерпывающий, и как мы видим в нем нет ни призыва, ни мобилизации!

Всё это хорошо, данную статью прочтут 100 чел. и может быть половина из них для себя что-то вынесет, а пригодится она возможно лишь 1-2. Это уже положительный результат, но все же, как внести свою лепту в правовую культуру наших граждан и помочь им перестать давать взятки? Для себя я вижу такой вариант: сокращение всего выше напечатанного на одну страничку А4 и размещение таких страничек по несколько на вагон в поездах курсирующих в Крым (и во всех остальных направлениях в случае появления информации о требовании взяток). Как это сделать я ещё не придумал. На днях буду пытаться. Если у Вас есть готовые идеи и опыт - прошу их сообщить:)

Предлагаю к распространению следующий текст: 
"Згідно з ЗУ «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України», «Про прикордонний контроль»,  Постановою Кабінету Міністрів від 27.01.1997 "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України" та відповіддю Першого заступника Голови Державної прикордонної служби України - директора Департаменту охорони державного кордону П. А. Шишоліна на запит про доступ до публічної  інформації службові особи прикорднонної служби мають право:
1) перевіряти паспортні та інші документи з метою встановлення їх дійсності та приналежності відповідній особі;
2) використовувати технічні засоби контролю для пошуку ознак підробки у документах, здійснювати пошук у базах даних,  а також проводити опитування осіб, які прямують через державний кордон;
3)проводити повторну перевірку документів осіб, які перетинають державний кордон; 
4) у випадках визначених законодавством перевіряти наявність підтверджуючих документів на право перетину державного кордону України (підтверджуючими документами є: документи, що підтверджують факт туристичного обслуговування, навчання, стажування, працевлаштування, бронювання або оплату житла, харчування та повернення до держави свого громадянства або постійного місця проживання, або до третьої держави)

Документами, що дають право на виїзд  з  України  і  в'їзд  в Україну є: паспорт громадянина України для виїзду за кордон; проїзний документ дитини; дипломатичний паспорт; службовий паспорт; посвідчення особи моряка. Необхідності в наявності приписного свідоцтва чи військового квитка для перетину кордону немає!
Ви маєте право отримувати усні роз’яснення від уповноважених службових осіб прикордонної служби України та звертатись до них з проханням назвати прізвища або службові особисті номери! Окрім того, законом не передбачено обмежень щодо запису (аудіо/відео) бесіди з працівником ДПСУ під час проведення прикордонного контролю та співбесіди – користуйтесь цим!
Додатково повідомляємо, що мобілізаційні заходи не впливають на порядок здійснення прикордонного контролю та не несуть обмежень щодо чоловіків віком від 18 до 50 років.
Запам’ятайте, існує всього 8 підстав для того, що б не пропустити громадянина через державний кордон: 1) він обізнаний з відомостями, які становлять державну таємницю; 2) діють неврегульовані аліментні, договірні чи інші невиконані зобов'язання;  3) стосовно нього у порядку, передбаченому кримінальним процесуальним законодавством, застосовано запобіжний захід, за умовами якого йому заборонено виїжджати за кордон; 4) він засуджений за вчинення кримінального правопорушення; 5) він ухиляється від виконання зобов'язань, покладених на нього судовим рішенням, рішенням іншого органу (посадової особи; 6) він свідомо сповістив про себе неправдиві відомості; 7) щодо нього подано цивільний позов до суду; 8) він перебуває під адміністративним наглядом міліції - до припинення нагляду.
Цей перелік є вичерпним і призову або мобілізації в ньому немає!

При виникненні питань чи скарг до Державної прикордонної служби України, або у разі вимоги з Вас хабара не соромлячись телефонуйте на гарячу лінію ДПСУ: 044-527-63-63 – цілодобово!"


Этот текст отлично помещается с 12 шрифтом "Times New Roman"  на лист А4, а если уменьшить все поля до 0.65 то можно применить и 13 шрифт:)

В связи с новой волной мобилизации и новыми слухами о том, что людям не дают пересекать границу мною был сделан очередной запрос в ГПСУ и 21.01.2015 получен ответ практически полностью дублирующий предыдущий:




И напоследок или P. S.
Если пограничники (это правило применимо и к милиции, ГАИ и др.) что-то от Вас требуют и Вы не уверенны в законности таких требований - просите их назвать статью (часть статьи) нормативно-правового акта каким они руководствуются и даже если они цитируют закон действуете следующим образом: если у Вас есть гаджет с выходом в интернет: ищите в интернете этот НПА и проверяйте. Если в Законе написано неоднозначно/или у Вас нет возможности выйти в интернет - звоните на горячую линию пограничной службы: 044-527-63-63 (у других органов есть подобные телефонные линии) и уточняете всё у диспетчера. Да и вообще, при любых сомнительных ситуациях стоит им говорить: "хорошо, сейчас я позвоню на горячую линию Пограничной службы и все уточню. Представьтесь пожалуйста, чтобы я мог передать на горячую линию Ваши контактные данные". Обычно этого достаточно, чтобы они замялись и отстали от Вас.

Комментариев нет:

Отправить комментарий